IPv6

Op 6 juni was het World IPv6 Launch Day (http://www.worldipv6launch.org/). Op deze dag zetten een aantal grote sites zoals Google, Youtube en Facebook standaard IPv6 aan. Daar merken de meetste gebruikers die nog op IPv4 zitten niets van. Het is echter een belangrijke stap in de geleidelijke in gebruikname van IPv6. Over de implementatie van IPv6 wordt al vele jaren gesproken. De IPv6 standaard is al in 1998 vastgesteld. Waarom wordt er dan nu pas zoveel over gesproken, waarom wordt IPv6 nu pas ingevoerd.

Waarom IPv6?
De reden dat IPv6 in gebruik genomen gaat worden is dat het huidige protocol (IPv4) dat op internet wordt gebruikt niet berekend was op het grote succes. Het aantal IP adressen, het nummer dat gebruikt wordt om het internet op te gaan, is niet voldoende om iedereen toegang te geven. Door de toename van het aantal mobiele telefoons met internettoegang, maar ook door de wereldwijde groei van het aantal internet aansluitingen, zijn er niet voldoende IP adressen meer beschikbaar. Door over te stappen op IPv6 is het tekort aan IP adressen in een keer opgelost. Er zijn nu voldoende IP adressen om iedere vierkante centimeter op de aarde een eigen IP adres te geven.

Het probleem is dat IPv4 en IPv6 niet uitwisselbaar zijn. Iemand met een IPv6 internet aansluiting kan geen verbinding maken met websites die alleen via IPv4 bereikbaar zijn. Omgekeerd geldt hetzelfde. Dit is de belangrijkste reden dat IPv6 niet eerder is uitgerold. Het is veel werk, het vergt een investering van de internetaanbieders en er was geen noodzaak om dit te doen. Deze noodzaak komt nu echter snel dichterbij.

IPv4 raakt nu op en de eerste IPv6 internet aansluitingen worden uitgerold. De eerste regio waar dit wordt gedaan is Azie. In Azie is sinds april 2011 geen voorraad meer van IPv4 adressen. De verwachting is dat dit in augustus 2012 ook in Europa het geval is. Vanaf dat moment moeten de internet aanbieders het doen met de IPv4 adressen die ze op dat moment hebben en is er dus weinig ruimte meer voor groei. Dat betekent dat er op dat moment dus een goede reden is voor de invoering van IPv6. Anders kunnen er simpelweg geen nieuwe klanten meer aangesloten worden. Van belang is dus dat dit moment dichtbij komt en dat dit voorbereidt moet worden.

Wat betekent dit voor mij?
Voor eindgebruikers die thuis een internet aansluiting hebben met een IPv4 adres betekent de invoering van IPv6 voorlopig nog niets. IPv4 en IPv6 zullen voor langere tijd naast elkaar bestaan. Wanneer je echter een website hebt betekent de invoering van IPv6 wel degelijk iets. Omdat een gebruiker met een IPv6 internet aansluiting geen IPv4 websites kan benaderen, kan deze gebruiker een website die alleen op IPv4 beschikbaar is niet bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt kan dit op termijn flinke gevolgen hebben. Zo heeft een universiteit in Amerika onlangs met spoed de services op IPv6 beschikbaar moeten stellen omdat uitwisselingsstudenten in Azie op IPv6 werkten en de IPv4 diensten van de universiteit in Amerika dus niet meer konden bereiken.

Problemen waar je tegenaan kunt lopen zijn de volgende:

  • IPv4 adressen hebben een ander formaat dan IPv6 adressen. In bepaalde websites worden IP adressen opgeslagen in een database. Het kan dus voorkomen dat dit niet meer werkt
  • Sommige sites maken gebruik van zogenaamde GeoIP functionaliteit. Dit houdt in dat het IP adres van een bezoeker automatisch gekoppeld wordt aan een plaats of een land. Deze functionaliteit is niet zomaar beschikbaar voor IPv6
  • Bepaalde sites maken gebruik van beveiliging op basis van IP adressen. Delen van een website zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar vanaf een bepaald IP adres. Deze beveiling werkt niet zonder meer voor IPv6.
  • Omdat IPv4 en IPv6 verschillende protocollen zijn werkt de firewall die je voor IPv4 hebt ingesteld niet voor IPv6. Je moet dus een aparte firewall policy opstellen voor IPv6

Er zijn uiteraard nog vele andere problemen waar je tegenaan kunt lopen. Door te testen zul je de meeste van deze problemen op tijd vinden.

Wat doet Redbee?
Wij hebben ons netwerk al enige tijd geleden geschikt gemaakt voor IPv6 en zijn momenteel bezig dit naar onze shared servers uit te rollen. Virtuele servers, dedicated servers en colocatie servers hebben reeds de beschikking over IPv6 connectiviteit. Wanneer je hier gebruik van wil maken neem dat contact met ons op. Daarnaast bieden we de mogelijkheid aan gebruik te maken van een aantal teststations die beschikken over een IPv6 verbinding. Deze teststations hebben we bereikbaar gemaakt vanaf het IPv4 internet zodat je hiermee je site kan testen. Tot slot hebben we een IPv6 readyness checker gemaakt: http://rogierm.redbee.nl/dns.php Met deze tool kun je zien of de nameservers van je domein en je website klaar zijn voor IPv6. Als je domein en site door Redbee worden gehost en deze volgens de checker niet klaar zijn voor IPv6, neem dan contact met ons op. We zullen dit dan zo snel mogelijk in orde maken.

Wat moet ik doen?
Er zijn een aantal acties die je nu al kan nemen om de overstap naar IPv6 goed voor te bereiden:

  • Ga in gesprek met de maker van je website. De maker van je website kan het beste inschatten of het gebruik van IPv6 voor problemen gaat zorgen. Zij kunnen je ook het beste adviseren over de aanpassingen die nodig zijn om deze op een goede manier op te lossen.
  • Test je website met IPv6. Redbee biedt diverse test mogelijkheden aan, ook wanneer je zelf niet de beschikking hebt over een internetverbinding met IPv6. Op die manier kun je toch testen met IPv6.

We helpen je graag bij de overstap naar IPv6, aarzel dus niet om contact op te nemen!

Leave a reply